Overslaan en ga naar inhoud

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen. Wat het precies is en wat je eraan kan doen lees je op deze pagina.

Wat is identiteitsfraude

Wanneer je rekeningen ontvangt van een winkel waar je nog nooit wat hebt gekocht, hebben criminelen misschien wel misbruik gemaakt van je identiteit. Ook wel identiteitsfraude of identiteitskaping genoemd. Hoe komt het dat criminelen dit kunnen doen? Ze sturen allereerst phishingmails waarmee ze je misleiden om gegevens of documenten te delen. Vervolgens gebruiken ze deze informatie bijvoorbeeld om iets te kopen, zonder te betalen. Heel vervelend als je dat overkomt. En in het kader van voorkomen is beter dan genezen, hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet.

Identiteitsfraude voorkomen

Om identiteitsfraude te voorkomen is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Beveilig je computer tegen Trojans. Scan regelmatig je computer met een virusscanner. Anti-virus is onderdeel van Ziggo Internetbeveiliging.
  • Wees extra alert met het verstrekken van persoonlijke gegevens op internet. Denk aan sociale netwerken (community-sites) zoals Facebook, waarbij andere gebruikers je account kunnen zien.
  • Bewaar op je pc geen lijst met wachtwoorden waar hackers (inbrekers) bij kunnen.
  • Gebruik een veilig wachtwoord. Lees meer over een veilig wachtwoord.
  • Ben je slachtoffer van identiteitskaping of vermoed je dat je gegevens zijn misbruikt? Doe dan aangifte bij de politie.

Slachtoffer identiteitsfraude

Als je vermoedt dat je identiteit wordt misbruikt, kun je een aantal dingen doen: