Overslaan en ga naar inhoud

Songfestival 2025

Op 13, 15 en 17 mei om 21.00 live op NPO 1!

 

Kun je niet wachten totdat het Songfestival 2025 begint? De spanning neemt alweer langzaam toe voor de grote finale op zaterdag 17 mei 2025, die live op NPO 1 wordt uitgezonden vanuit het Zwitserse Bazel. Met nieuwe artiesten uit heel Europa en daarbuiten wordt het weer een onvergetelijk spektakel. Zanger Claude Kiambe zal Nederland vertegenwoordigen op het Songfestival in 2025. De jonge artiest heeft een aanstekelijke energie en een inspirerend verhaal. Zijn tweetalige nummers zorgen voor een unieke sound die een breed internationaal publiek aanspreekt. Benieuwd wat je nog meer van de komende editie kunt verwachten? Lees hieronder alles wat we tot nu toe weten.

Wat we weten over het Songfestival 2025

Beleef het Eurovisie Songfestival bij de NPO met Ziggo

Laatste update: 23 december 2024

In mei is het weer tijd voor het Songfestival! De editie van 2024 in Zweden was een spektakelshow met onverwachte momenten, unieke optredens en een grootse finale. De Zwitserse Nemo Mettler won met het liedje The Code. Hiermee keert het festival voor de derde keer terug naar Zwitserland: het land waar het Eurovisie Songfestival ooit begon in 1956. Het winnende land mag traditiegetrouw de volgende editie van het liedjesfestijn organiseren.

Voor Nederland eindigde het songfestival vorig jaar minder succesvol, want Joost Klein werd na een incident met een cameraploeg gediskwalificeerd. Hij kon zijn hit Europapa daardoor dus niet in de finale laten horen. Naar aanleiding van het incident stelde de Zweedse politie een onderzoek in, maar in augustus 2024 werd besloten om de zaak te laten vallen wegens onvoldoende bewijs.

Het 69ste Songfestival in 2025 wordt gehouden in de iconische St. Jakobshalle. Dit is een grote arena in het Zwitserse Bazel dat bekendstaat om zijn levendige sfeer en geweldige akoestiek. Met deelnemers uit heel Europa en daarbuiten belooft het weer een spectaculair evenement te worden. Elk land wordt vertegenwoordigd door één artiest die een liedje uitvoert op het grootste podium van Europa.

Op 19 december 2024 werd bekendgemaakt dat Claude Kiambe Nederland mag vertegenwoordigen op het Songfestival in 2025. Het is op dit moment nog niet bekend met welk nummer Claude naar het Songfestival gaat. Zijn inzending wordt naar verwachting pas in maart gepresenteerd. De 21-jarige zanger, bekend van hits zoals Ladada, Écoutez-moi en Je t’aime, combineert Nederlands en Frans in zijn muziek, een weerspiegeling van zijn bijzondere achtergrond. Meer weten over Claude? Lees hier alles over de Nederlandse inzending!

Zoals altijd bestaat het liedjesfestival uit twee halve finales en een finale. De halve finales vinden plaats op 13 en 15 mei, waarin tientallen landen strijden om een plek in de grote finale op zaterdag 17 mei 2025. Elke editie zit vol met onvergetelijke optredens en verrassingen. Dat zal ongetwijfeld ook in Bazel het geval zijn!

Welke landen doen mee aan het Songfestival 2025?

Voor zover nu bekend is doen deze 38 landen mee aan het Songfestival in 2025: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Moldavië, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland.

Zwitserland heeft als gastland automatisch een plekje in de finale. Net als de ‘Grote Vijf’ - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de halve finales zal de spanning tussen de andere deelnemende landen weer flink oplopen, aangezien iedereen een plekje in die grote finale wil bemachtigen.

Songfestival 2025: de deelnemers

Op dit moment zijn de nationale voorrondes in de meeste landen nog in volle gang. De deelnemende landen kunnen kiezen om het nationale publiek te laten beslissen wie er naar het Songfestival gaat, de keuze te laten aan een vakjury of een combinatie van beide. Alle landen hebben tot medio maart om te beslissen welke artiest met welk nummer naar het Songfestival gaat. Landen kiezen traditioneel gezien vaak voor opvallende en soms zelfs extreme acts om de show te stelen. Ook nieuwe muziekstijlen en nationale muziekstijlen komen vaak voorbij.

De inzendingen moeten voldoen aan een aantal eisen:

  • De liedjes moeten origineel zijn en niet langer dan 3 minuten duren;
  • De lead vocals moeten live gezonden worden;
  • Er mogen niet meer dan 6 artiesten tegelijkertijd op het podium staan.

Deelnemers van het Eurovisie Songfestival 2025 die tot nu toe bekend zijn:

Land

Artiest

Nummer

Taal

Albanië 

Shkodra Elektronike

Zjerm

Albanees

Cyprus

Theo Evan

n.n.b.

n.n.b.

Montenegro

Nina Žižić

Dobrodošli

Montenegrijns

Nederland

Claude

n.n.b.

Tweetalig 

Tsjechië

ADONXS

n.n.b.

n.n.b.

De presentatoren van het Songfestival 2025

Wie de presentatoren in Basel zijn, wordt binnenkort bekendgemaakt. Geruchten gaan dat het een mix zal zijn van Zwitserse sterren en eerdere Songfestivaldeelnemers.

Het Nederlandse commentaar tijdens de live uitzendingen van het Eurovisie Songfestival 2025 zal net als vorig jaar waarschijnlijk weer verzorgd worden door Cornald Maas en Jacqueline Govaert. Cornald Maas is al jaren de vaste commentator van het Eurovisie Songfestival voor AVROTROS. Jacqueline Govaert, bekend van de band Krezip, volgde vorig jaar voor het eerst Jan Smit op als nieuwe commentator.

De beste films en series kijken?
Stap nu over en krijg een
streamingdienst cadeau

 50% korting op Internet & TV

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

Songfestival 2025 Trailer

De geschiedenis van het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival, of officieel gezegd The Eurovision Song Contest, heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis. Van een bescheiden liedjeswedstrijd in de jaren vijftig is het uitgegroeid tot een megaproductie die niet alleen in Europa maar wereldwijd miljoenen kijkers trekt. Het is een inclusieve show die muziek, cultuur en spektakel samenbrengt.

Het songfestival werd voor het eerst georganiseerd in 1956. De Europese Radio Unie (EBU) zocht toen naar een manier om Europese landen samen te brengen na de Tweede Wereldoorlog. De oplossing werd een internationaal muziekevenement, geïnspireerd door het Italiaanse Sanremo Muziekfestival.

De eerste editie van het Songfestival vond in 1956 plaats in Lugano, in Zwitserland. Nederland was een van de zeven deelnemende landen. In dat jaar waren er per land zelfs twee afvaardigingen met ieder een eigen liedje. Organisator Zwitserland won deze eerste editie. In de decennia erna groeit het aantal deelnemende landen snel en krijgt het festival de kenmerkende puntentelling waarbij jury’s uit elk land punten uitdelen voor hun favoriete acts. Met de bekende Douze Points als maximum aantal punten. 

Vanaf dan wordt het festival steeds populairder door de unieke mix van muziekstijlen, maar ook mode en culturen uit heel Europa. Als ABBA in 1974 met het nummer Waterloo wint, breekt het internationaal door. Zo wordt het Eurovisie Songfestival internationaal op de kaart gezet als springplank voor muzikaal talent.

Na de val van de Berlijnse Muur voegden zich steeds meer landen uit Oost-Europa bij de competitie, waardoor culturele en muzikale diversiteit de aantrekkingskracht nog verder vergroot.

In de jaren negentig werd televoten geïntroduceerd, waarmee kijkers vanuit hun eigen woonkamer kunnen stemmen op hun favoriete acts. Opeens is de stem van de kijkers net zo belangrijk als die van de jury’s. Om het stemmen eerlijk, objectief en competitief te laten verlopen, kunnen kijkers niet stemmen op hun eigen land.

Vanaf 2004 vinden er halve finales plaats om het groeiend aantal deelnemers een kans te geven op een plek in de finale. Hierdoor wordt het Songfestival uitgebreid naar een evenement over meerdere avonden. De optredens worden in al die jaren steeds indrukwekkender. Het Songfestival is nu een show met uitgebreide podiumproducties, waarbij volop gebruik wordt gemaakt van lichttechnieken en vuurwerk. Ook experimenteren landen met gedurfde podiumkleding en opvallende choreografieën.

In 2015 mocht Australië als speciale gast deelnemen aan de finale vanwege de ongekende populariteit van het festival down under. Ook de jaren erna zijn de Australiërs van de partij, maar moeten zij zich net als andere landen eerst kwalificeren via de halve finale. Australië is niet het enige land van buiten Europa dat mee mag doen. Zo is Israël er al sinds 1973 bij. De Israëlische publieke omroep is namelijk lid van de EBU.

In 2020 gaat het Songfestival niet door vanwege de COVID-19-pandemie. Door slimme oplossingen kan de editie van 2021 in Rotterdam wel weer gewoon plaatsvinden, ondanks de nog heersende pandemie. Dit laat zien dat het Eurovisie Songfestival zich altijd weet aan te passen en overeind blijft. Zelfs in uitdagende tijden.

De Nederlander Joost Klein zorgde in 2024 voor veel ophef tijdens het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. In zijn opvallende blauwe kostuum is hij met het nummer Europapa een grote kanshebber, maar helaas kan hij het liedje niet in de finale laten horen. Vanwege een incident na de halve finale wordt hij gediskwalificeerd.

Waar kijk je het Songfestival 2025?

De halve finales van het Eurovisie Songfestival beleef je op 13 en 25 mei 2025. Op 17 mei 2025 is de grote finale. Zowel de halve finales als de finale kijk je om 21.00 uur Nederlandse tijd live op NPO 1. 

Uitzending gemist? Dan kan je deze terugkijken via NPO Start of NPO Plus. Hier kan je ook de halve finales en finales uit eerdere jaren terugkijken.

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht