Overslaan en ga naar inhoud

Waarom 17 juli Wereld Emoji Dag is

En andere emoji-weetjes

Veel mensen gebruiken ze inmiddels elke dag, vaak zonder er zich bewust van te zijn: emoji’s. En dat terwijl deze beeldtaal nog niet eens zo lang in ons leven is. Maar sinds we er op onze smartphone met één klik bij kunnen, voegen we ze aan onze appjes en andere social media toe. Duimpje omhoog, oh nee... 👍

Een korte geschiedenis

Emoji’s zijn de veelal emotie-aangevende karakters. Ze zijn de eerste taal in de digitale wereld die een emotionele nuance toe kan voegen aan platte tekst.

Heel kort door de bocht had je eerst hiëroglyfen en daarna spijkerschrift, Wingdings en in de jaren ’90 kreeg je emoticons. Die laatste waren gezichtjes die je kon samenstellen uit speciale karakters op het toetsenbord. Dat waren bv ;-) en ¯_(ツ)_/¯

Geboren in Japan 🎌

Wat wij kennen als emoji’s werden voor het eerst in 1999 gemaakt door de Japanse kunstenaar Shigetaka Kurita. Hij werkte voor de Japanse mobiele aanbieder DoCoMo en maakte 176 verschillende emoji’s, van een regenbui via een finishvlag tot een hartje. Dat hartje was het eerste teken met een ‘emotionele’ lading. Die eerste originele set wordt trouwens sinds 2016 tentoongesteld in de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York:

De eerste emoji's

Voldoen aan een standaard 🌎

De echte groei van emoji’s kwam toen er standaardisering werd afgesproken, waardoor ze overal en op alle apparaten er ongeveer hetzelfde eruit zagen. Ongeveer hetzelfde, want om licentieredenen maakten veel bedrijven hun eigen varianten. Ontwikkelaars van Google en Apple stelden voor om de emoji’s op te nemen als Unicode standaard. Unicode zorgt ervoor dat een a over de hele wereld een a is, en een ) overal een ). In 2010 nam het Unicode Consortium dat voorstel aan.

Een eigen toetsenbord 💻

In het begin waren en emoji-apps waarmee je een emoji kon kiezen, kopiëren en dan plaatsen in een tekst. In 2011 kwam Apple met een emoji-toetsenbord op hun toestellen, waardoor het veel makkelijker werd om emoji’s toe te voegen. Andere bedrijven volgden Apple’s voorbeeld. Sindsdien is de emoji nauwelijks meer weg te denken uit onze digitale communicatie.

Het betekent wát?! 🤷

Sommige emoji’s worden anders gebruikt dan ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Soms met opzet (bijvoorbeeld een zekere groente ;-)), soms omdat de emoji voor mensen iets anders uitstraalt. Een paar voorbeelden:

boze emoji

De boze emoji

Ben je boos, dan gebruik je vaak deze emoji. Maar de oorspronkelijke betekenis is die van mopperend, mokkend, gezicht. Een soort ingehouden boos dus.

De handen op elkaar-emoji

Deze emoji is geen high five of bidden. Je gebruikt hem om iemand te bedanken of om Alsjeblieft te zeggen.

handen op elkaar emoji
emoji met een traan

De emoji met een traan

Veel mensen gebruiken deze emoji om aan te geven dat ze verdrietig zijn. De Japanse betekenis is om aan te geven dat je teleurgesteld maar opgelucht bent.

De hand-emoji

Deze emoji wordt vaak gebruikt als high five of om iemand te melden dat hij moet stoppen. Het is gewoon een opgestoken hand, om een vraag te stellen.

hand-emoji
poep-emoji

De poep-emoji

De meningen verschillen over wat de poep-emoji nou echt betekent. Is het om teleurstelling weer te geven? Of een nette manier om nee te zeggen? Volgens sommigen is het een emoji om in het Japans succes te wensen. In het westen gebruiken we hem vaak voor de lol, of om aan te geven dat we iemand een flapdrol vinden. Laten we zeggen dat er overal op de wereld anders wordt gedacht over poep, zeker als die je aankijkt en lacht.

Emoji-weetjes 💡

  • Emoji staat voor e (plaatje) + moji (karakter/letterteken) in het Japans. De gelijkenis met ‘emo(tie)’ is dus gewoon erg gelukkig.
  • De Apple-variant van de kalender-emoji is gebaseerd op het icoon voor hun kalendertoepassing op de Mac. De emoji heeft als datum 17 omdat die kalender op 17 juli 2002 werd aangekondigd. Dat is ook de reden dat die datum tot World Emoji-dag is verklaard.
  • In september 2020 stonden er 3521 emoji’s in de Unicode Standaard.
  • Het verschil tussen emoji’s en memoji’s: emoji’s bestaan uit Unicode-code en laden dus snel. Memoji’s zijn 3D-‘stickers’ van Apple en zijn dus echte plaatjes. En je kunt ze zelf maken, zoals memoji’s van jezelf.
  • De emoji met tranen van plezier is de populairste emoji. Op twee staat het rode hart, gevolgd door het gezicht met harten als ogen en een roze hart. Het zijn allemaal positieve emoji’s.
  • In 2014 schafte de Amerikaans Library of Congress een emoji-versie aan van de roman Moby Dick van Herman Melville.
  • In 2015 riep de Oxford Dictionary de ‘huilend van het lachen’ emoji uit tot Woord van het Jaar.
  • De meest populaire voedsel-emoji’s zijn de verjaardagstaart en de pizzapunt.
  • Het gebruik van emoji’s op Twitter wordt live bijgehouden. Op de Emoji Tracker kun je zien hoe vaak op Twitter welke emoji wordt gebruikt. 

👋

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?