Overslaan en ga naar inhoud

Welke tv is voor mij?

Keuzehulp voor een nieuwe tv

Goede vraag, maar niet altijd heel makkelijk te beantwoorden. Hangt er vooral van af wat je ermee wil. Het wordt een beetje een technisch verhaal, hopelijk niet te veel. Hierna wil je wellicht nog meer te weten komen, en alle nieuwe technieken werkend zien. Ben je heel erg technisch onderlegd? Dan is dit artikel niet voor jou.

Er komt een moment in je leven dat je een nieuwe televisie wil. Voor sommige mensen iets vaker, omdat ze het nieuwste van het nieuwste in huis willen hebben. Dat is een heel aantrekkelijke, maar ook best prijzige behoefte. Vaak koop je toch een nieuwe tv omdat de oude echt niet meer voldoet of stuk is. En schuif je dan je oude tv het liefst nog door naar een familielid of kennis? We horen je.

Om te beginnen een inkopper: alle nieuwe televisies zijn plat. Dus dat scheelt sowieso ruimte. Er zijn tegenwoordig zelfs tv’s die je als een schilderij kunt ophangen, met een afbeelding van een schilderij als screensaver en los te kopen lijsten die mooi in je interieur passen. Let dus bij je aankoop op of de tv makkelijk op te hangen is of niet.

Wat is de ideale kijkafstand?

Niet alleen de techniek beïnvloedt je keuze voor een tv-toestel. Ook hoe ver je van je tv zit maakt uit voor hoe groot je tv moet zijn. De meest voorkomende tv-diameters en beste kijkafstanden op een rij:

Diameter tv

Beste kijkafstand Full HD

Beste kijkafstand 4K

32 inch (81 cm)

162 tot 203 cm

97 tot 138 cm

43 inch (109 cm)

218 tot 273 cm

131 tot 185 cm

48 inch (122 cm)

244 tot 305 cm

146 tot 207 cm

50 inch (127 cm)

254 tot 318 cm

152 tot 216 cm

55 inch (140 cm)

278 tot 348 cm

167 tot 236 cm

58 inch (147 cm)

294 tot 368 cm

176 tot 250 cm

De basis: een LED-tv

Het instapmodel van een televisie is tegenwoordig een LED-LCD-tv. Dat is een goed uitontwikkelde techniek en vrijwel altijd al Full HD, dus met heel veel meer scherpte dan de oude beeldbuis. Heb je weinig eisen, denk dan aan dit type.

Maar er kan veel meer. Natuurlijk. Een smart-tv biedt je tv-apps meteen op je tv. Je kijkt er onder andere streamingdiensten mee, zoals Netflix en Videoland en meestal ook YouTube. Een klein nadeel is dat als de tv-fabrikant die apps niet meer ondersteunt, je niet meer rechtstreeks via je tv kunt kijken. Gelukkig kijk je streamingdiensten en YouTube ook gewoon met je Mediabox Next of Next Mini. Wel zo gemakkelijk.

Een smart-tv heeft een internetverbinding nodig. On demand films en series komen namelijk niet via de coax-kabel binnen. Internet heb je via wifi en via de internetkabel. Die laatste heeft de voorkeur, want die biedt altijd de snelheid van je pakket en is minder storingsgevoelig. Of zorg anders dat je SmartWifi pods van Ziggo hebt. 

Dit hebben we nu besproken: je instapkeuze voor tv en interactieve diensten op je tv. Verder met de meest recente technische ontwikkelingen.

Zoveel keus

Nu wordt het mogelijk ingewikkelder. Wanneer je alleen tv wil kijken, en soms een on demand film of serie, dan heb je nog genoeg aan de hierboven beschreven Full HD LED-tv of smart tv (samen met een mediabox van Ziggo).

Maar ben je van plan een groot tv-scherm te kopen en wil je de nieuwste technieken in huis halen, dan heb je opeens veel meer keus en vliegen de nieuwe begrippen je om de oren. Kijk mee wat je allemaal voor keus hebt. Vaak zijn functies met elkaar gecombineerd, maar natuurlijk niet altijd. En hou er rekening mee: sommige tv-toestellen zijn nog heel erg duur. Tot soms wel boven de € 2000.

Nog hogere resolutie: 4K-tv

Een 4K-televisie heeft vier keer zoveel pixels als een Full HD-televisie. Is dit iets voor jou? Ja en nee. Maar 4K heeft alles in zich om de nieuwe standaard te worden.

Op dit moment is het aanbod van tv-zenders en streamingsdiensten die in 4K uitzenden relatief beperkt. Het aanbod groeit, zeker bij de streamingsdiensten. Let wel op: voor streamen in 4K heb je een hogere internetsnelheid nodig dan voor Full HD. Netflix bijvoorbeeld adviseert minimaal een stabiele 15 Mbit/s en heeft een apart abonnement voor 4K. Het kan dus zijn dat je met 4K tegen de grenzen van je huidige internetabonnement aanloopt. Oh en fijn: veel spelcomputers ondersteunen 4K, dus je kunt ook heel goed en superscherp gamen op je 4K-tv.

Het verschil tussen Full HD en 4K zie je trouwens pas echt op grotere tv-schermen, laten we zeggen vanaf 65 inch en groter.

En nog meer scherpte: 8K

Met 8K is de scherpte het dubbele van 4K. Logisch. Wat kun je met 8K? Op zich niet zo bar veel. Het menselijk oog kan de kwaliteit van 8K niet eens aan. Er is bovendien zo goed als geen content in 8K-kwaliteit. 4K wordt door de tv kunstmatig ‘opgewaardeerd’ tot 8K. En op een relatief kleine tv is 8K nutteloos. Maar heb je een groot huis, waar een heel grote (en dan bedoelen we een héél grote) tv in past, dan kan een 8K-toestel toch mooie kwaliteit leveren, omdat je ook verder van dat enorme scherm af zit. Kortom: 8K laat je op dit moment wat ons betreft over aan de happy few.

Ultra HD: OLED vs QLED vs QD-OLED

Heb je flink wat meer uit te geven, dan kun je kijken naar de nieuwste LED-varianten: OLED, QLED of de nieuwste hybride variant, de QD OLED. Het zijn de opvolgers van het normale LED-scherm. Even vooraf: eigenlijk moet je ze echt zien in de winkel om het verschil te ervaren. Deze tv’s zijn Ultra HD (Premium)- of UHD-tv’s. En als je toch in de winkel bent, kijk dan ook naar tv’s met High Dynamic Range (HDR)-mogelijkheden. Programma’s die in HDR zijn gefilmd knallen nog eens extra van je scherm, want het beeld- en kleurcontrast is optimagistraal (ja, dat woord bestaat niet, maar als je een HDR-programma ziet, dan snap je het). Er hangt trouwens wel een prijskaartje aan de OLED, QLED en de QD-OLED.

Je keuze hangt ook af van wat je precies mooi vindt. En goede kans dat je nu nog niet eens weet wat je mooi vindt. Daarvoor moet je dus de tv’s eerst zien. In het kort komt het hierop neer:

  • OLED: heeft écht zwart als kleur (dus het hoogste contrast), HDR en een betere kijkhoek (als je schuin naar de tv kijkt is het beeld nog steeds goed). Verder is het met afstand de dunste tv, dus heel goed om aan de muur te hangen. En de reactiesnelheid is hoger dan de QLED, dus ook een heel geschikt scherm voor gamers.
  • QLED: is allereerst vaak iets goedkoper, maar andere heel grote pluspunten zijn de helderheid (met name overdag), de ongevoeligheid voor inbranden van bijvoorbeeld een zenderlogo en vooral de betere kleurweergave.
  • QD-OLED: heeft de voordelen van beide (HDR, hoog contrast en beste kleurweergave) en nauwelijks nadelen, op de prijs en het minimum beeldschermformaat na. Omdat dit type televisie ook altijd 4K is, geniet je het meest van het kwaliteitsverschil met Full HD op grotere schermen.

Alle hierboven genoemde varianten hebben minimaal een 4K-resolutie. En zoals met de meeste technieken het geval is: met wat geduld zakken de prijzen van deze drie types tv’s naarmate ze meer ingeburgerd raken.

Heb je een CI+ Module?

Zijn de nieuwe televisietoestellen tegenwoordig allemaal geschikt voor gebruik bij een Ziggo abonnement? Eigenlijk wel. Alleen als je een CI+ Module van Ziggo in je tv hebt, in plaats van dat je een mediabox gebruikt, is het handig om even te checken of je nieuwe tv-toestel CI+ bij Ziggo ondersteunt. Doe daarom de CI+ check.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?