Overslaan en ga naar inhoud

Back-up maken

Raak je gegevens niet kwijt!

In deze digitale wereld is het belangrijk om goed voor je persoonlijke en werkgerelateerde gegevens te zorgen. Van dierbare foto's tot belangrijke documenten, als je ze kwijtraakt kan dat erg vervelend zijn. Gelukkig is er een manier om dit risico te minimaliseren: het maken van back-ups.

Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over back-ups, inclusief handige tips om ervoor te zorgen dat je waardevolle gegevens veilig zijn.

Updated: 17-07-2024

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van al je belangrijke digitale gegevens, zoals foto's, video's en documenten. Als je een back-up maakt, kopieer je gegevens van de ene naar de andere locatie. Mocht het origineel verloren gaan of beschadigd raken vind je je gegevens terug op die tweede locatie. 

Stel, je raakt je huissleutel kwijt. Dan ben je blij dat je met een reservesleutel toch nog binnen kunt komen. Zo werkt het ook met je digitale gegevens. Een back-up is als een (digitaal) vangnet dat ervoor zorgt dat je gegevens altijd veilig en toegankelijk zijn.

Waarom is een back-up maken belangrijk?

Bestanden raken zoek, een laptop kan plotseling kapot gaan en je smartphone kan gestolen worden. Zonder een back-up loop je het risico om al je waardevolle gegevens te verliezen, zoals foto's en video’s van dierbare momenten, belangrijke werkdocumenten of je favoriete muziekcollectie.

Back-ups beschermen je data tegen het onverwachte. Denk bijvoorbeeld aan een hardware crash, softwarestoring, virusaanval, diefstal of een menselijke fout. Met een goede back-up heb je gemoedsrust en kun je na een incident snel weer bij je gegevens.

Verschillende soorten back-ups

Er bestaan verschillende manieren om een back-up te maken. Hieronder leggen we je uit welke soorten back-ups er zijn, wat de verschillen zijn en hoe je jouw back-ups veilig op kunt slaan.

Volledige back-up

Een volledige back-up is de meest complete back-up. Hierbij maak je een kopie van alle geselecteerde gegevens op een bepaald moment. Je begint eigenlijk altijd met een volledige back-up als basis. Als echter elke back-up die je maakt een volledige back-up is, kost dat veel opslagruimte en tijd. Het voordeel is wel dat het minimaal tijd kost om je gegevens te herstellen.

Incrementele back-up

Bij een incrementele back-up wordt er alleen een kopie van gegevens gemaakt die sinds de laatste back-up zijn gewijzigd. Dit bespaart opslagruimte en is sneller omdat je alleen de nieuwe of gewijzigde gegevens kopieert sinds de laatste back-up. Om de laatste versie van je gegevens te herstellen, heb je echter wel de eerste volledige back-up en alle incrementele back-ups nodig.

Differentiële back-up

De differentiële back-up zit tussen een volledige en incrementele back-up in. Hierbij worden alle gegevens gekopieerd die sinds de laatste volledige back-up zijn gewijzigd. Anders dan bij de incrementele back-up, die alleen wijzigingen sinds de laatste back-up overneemt, kopieert de differentiële back-up alle wijzigingen sinds de laatste volledige back-up. Dit maakt het makkelijk om gegevens te herstellen, omdat je alleen de laatste differentiële back-up en de volledige back-up nodig hebt. Differentiële back-ups vereisen wel meer ruimte en duren langer dan incrementele back-ups.

Back-ups opslaan

Waar je jouw back-ups opslaat, is een belangrijk onderdeel van een back-up strategie. Hieronder zetten we de verschillende mogelijkheden voor je op een rij, inclusief alle voor- en nadelen.

Back-up op externe harde schijf

Een externe harde schijf is een fysiek opslagapparaat dat een eenvoudige en snelle manier biedt om een back-up te maken. Je sluit de harde schijf aan op je computer en kopieert de bestanden. Een externe harde schijf is relatief goedkoop en biedt veel opslagruimte, maar het nadeel is dat de harde schijf beschadigd kan raken of gestolen kan worden, waardoor zelfs je back-ups verloren gaan.

Back-up op Network Attached Storage (NAS)

Een NAS is een harde schijf die verbonden is met je thuis- of kantoornetwerk. Alle gebruikers binnen het netwerk kunnen hiermee gemakkelijk bestanden delen en back-ups maken. De voordelen zijn de hoge capaciteit en het gemak van delen binnen een netwerk. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om automatisch back-ups te maken van meerdere apparaten. Een NAS is echter duurder dan een externe harde schijf en vereist meer technische kennis om op te zetten.

Cloud back-up

Bij cloudopslag worden je bestanden opgeslagen op servers van een dienstverlener, zoals Google Drive, Dropbox, OneDrive en iCloud. Je kunt overal en vanaf verschillende apparaten toegang krijgen tot je bestanden, zolang je internet hebt. Voordelen hiervan zijn het gemak, de toegankelijkheid en bescherming tegen fysieke schade. De nadelen zijn dat je afhankelijk bent van een internetverbinding, je geen invloed hebt op de beveiliging en privacy van deze diensten en je vaak (maandelijks of jaarlijks) moet betalen voor opslagruimte.

Hoe vaak moet je een back-up maken?

Hoe vaker je een back-up maakt, hoe beter. De ideale frequentie hangt af van hoe vaak je gegevens veranderen. Een algemene regel is om minstens één keer per week een back-up te maken. Als je echter dagelijks aan belangrijke projecten werkt, is het verstandig om dit iedere dag te doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wekelijks een back-up te maken van je foto's en bepaalde documenten en dagelijks van belangrijke werkbestanden die regelmatig worden bijgewerkt. 

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je back-ups te automatiseren. Hiermee voorkom je dat je het vergeet en zorg je ervoor dat je altijd een recente kopie van je bestanden hebt. Verschillende software- en cloudoplossingen bieden de mogelijkheid om back-ups te maken volgens een vast schema, zodat je er geen omkijken naar hebt.

5 tips voor het maken van een goede back-up

  1. Maak dagelijkse of wekelijkse back-ups om ervoor te zorgen dat je altijd een recente kopie van je gegevens hebt;
  2. Gebruik meerdere methoden voor de beste bescherming. Maak je back-ups op een fysieke én digitale locatie;
  3. Test regelmatig of je back-ups succesvol zijn voltooid en controleer of je gegevens compleet zijn;
  4. Automatiseer je back-ups om ervoor te zorgen dat ze regelmatig worden uitgevoerd, zonder dat je er telkens aan hoeft te denken;
  5. Zorg ervoor dat je back-ups beveiligd zijn tegen ongeautoriseerde toegang.

Maak een back-up-plan

Het maken van back-ups is een belangrijke stap in het beschermen van je digitale leven. Met de juiste back-up-strategie hoef je je nooit meer zorgen te maken over het verliezen van je belangrijke gegevens. Kies de methode die het beste bij jouw behoeften past en maak er een gewoonte van om regelmatig back-ups te maken.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?