Slimme wifi-oplossing
Hoe mijn wifi thuis erop vooruitging
Pas als je wifi een keer uitvalt, of traag wordt, kom je erachter hoe belangrijk het voor je is. Het is als water uit de kraan. Als ik er goed over nadenk, dan kan ik me in ieder geval geen leven thuis voorstellen zonder wifi. Mijn smartphone heeft wifi, net als mijn tablet en printer.
Updated: 24-08-2021 | Marc van Gestel
Voor nieuwe klanten en iedereen met een wit modem hebben we net SmartWifi pods geïntroduceerd. Die werken specifiek samen met een wit Ziggo modem. Zelf heb ik een zwart modem en daarom gebruik ik nu de SmartWifi pods van Deco TP-Link. Ze gebruiken allebei de zogenaamde mesh-wifi-techniek en leveren dus perfecte wifi.
Wifi-drukte thuis
Voor de transparantie: ik woon op mezelf, geen vrouw en kinderen, en ik game niet, dus ik heb niet het snelste internet-abonnement nodig. Ik heb mijn eigen computer en werklaptop met een kabel aan internet gekoppeld. Gewoon voor de zekerheid. Maar ik ben inmiddels vergroeid met mijn smartphone en tablet. Ik zit te lang op al die sociale media en verlies me graag in een avondje hits uit mijn jeugd luisteren en kijken op YouTube.
In mijn woonkamer ging dat altijd redelijk, al begon de wifi-verbinding in de avond vaak wel te haperen. Op de verdieping boven kon ik eigenlijk wachten op het zandlopertje als ik video’s keek. Zou niet moeten hoeven, maar dan ging ik gewoon beneden verder kijken. Ik gooide het op wifi-drukte bij de buren.
Nieuwe wifi
Totdat ik de verhalen van mijn collega’s hoorde over mesh-wifi en onze smart Wifiboosters. Ik was altijd een beetje huiverig voor het installeren van wifiversterkers, zelfs bezorgd dat ik de wifi van mijn buren zou verstoren, maar vooral vanwege alle instellingen: die verschillende kanalen, en 2,4 en 5 GHz. Best ingewikkeld. Maar ik kwam erachter hoe handig het kan zijn om bij een telecombedrijf te werken. Want van verschillende kanten hoorde ik hoe simpel het installeren van mesh-wifi is, en hoe je wifi er op vooruitgaat.
SmartWifi installeren
Dus haalde ik de set van drie smart Wifiboosters in huis. En er ging een wifi-wereld voor me open. Serieus. Ik moest wel mijn natuurlijke weerzin tegen installeren overwinnen, maar ik had me nergens zorgen over hoeven maken. In een paar stappen was het gepiept:
- De app downloaden, want die heb je nodig voor het installeren van de wifiboosters. Een account aanmaken was zo geregeld.
- Tijdens de installatie moest ik de Deco een andere SSID (netwerknaam) geven dan mijn modem had. En de wifiboosters moesten in de stand 'Access Point'. Dat stond in de bijgeleverde handleiding.
- De wifi uitzetten op mijn modem. Want de wifibooster die ik met een kabeltje aansloot op mijn modem nam de wifi-functie over. Moest ik even bij opletten, maar de uitleg was duidelijk.
- De app nam mij stap voor stap mee door de installatie van de wifiboosters. Eentje naast het modem dus en twee boven. Lampje wit op de wifibooster: booster geïnstalleerd.
Wifi zoals het hoort
Dat was het. De wifiboosters gingen samen aan het werk om mijn wifi optimaal in te regelen. En dat was bij mij thuis al heel snel heel goed. Ik raakte in het begin serieus verslaafd aan de Speedtest. In de woonkamer net zo snel als mijn bekabelde snelheid (het zal helpen dat mijn eerste wifibooster zo goed als in de woonkamer staat) en boven maar een heel klein beetje trager. En ik heb nog wel betonnen vloeren. Maar sowieso stukken sneller dan voorheen. YouTuben gaat sindsdien beneden en boven zandloperloos. Als ik even een slecht humeur heb, doe ik de speedtest en ben ik weer helemaal blij.
Superhandige app
Weg zijn de tragere wifi-momenten in de avond, en weg is het bufferen als ik met de smartphone de trap op ga. Zeker geen last van de wifi van de buren en de buren ook geen last van mij. En er zijn meer dingen waar ik blij van word:
- Een gastnetwerk is zó gemaakt. En delen met mijn gasten is een eitje.
- Ik zie in de app in een oogopslag meteen wie en wat er allemaal op mijn wifi zit. Ik was helemaal vergeten dat ook mijn radio wifi gebruikt, voor internetradio!
- En ook heel handig: je kunt instellen wanneer de lampjes op de Wifiboosters uit en aan gaan: want op de slaapkamer werken ze ongewild als nachtlampje.
Ongezien zitten er toch een hoop apparaten op wifi. Bij jou thuis wellicht ook de slimme thermostaat, een webcam of je koelkast.
Bij twijfel: doen!
Waar ben ik nou het meest blij mee? Op nummer 1 dat ik hele stabiele wifi heb zonder dat ik me zorgen hoef te maken over ingewikkelde instellingen. De smart wifibooster doet al het werk voor mij. Hij houdt rekening met de andere wifi-netwerken in de buurt en zoekt zonder hindernissen het sterkste en meest stabiele wifi-signaal.
Ik realiseer met dat dit verhaal leest als ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend’, maar ik meen het oprecht: die Wifiboosters waren mijn beste aanschaf van de afgelopen jaren. Nog voor mijn koffiezetpparaat. De wifi in mijn hele huis is er met grote stappen op vooruit gegaan en nu pas realiseer ik me wat thuis ontbrak: snelle en stabiele wifi.
Verder lezen:
-
Wifi 6: dit kun je ermee
Wifi 6 of IEEE 802.11ax is de huidige, snelle wifi-standaard. Lees hier hoe het precies werkt en wat je eraan hebt.
-
Zonnepanelen & wifi
Je zonnepanelen werken zonder wifi. Dankzij wifi heb je meer grip op je verbruik en kosten. Zo werkt een omvormer.
-
Extra veiligheidscheck met 2FA
Wat betekent twee-factorauthenticatie (2FA) of tweestapsverificatie? En waarom log je in met een extra veiligheidscheck?
-
Deze video is nep!
Deepfake-video’s zijn filmpjes die heel gewoon lijken maar niet echt zijn. En ze zijn erg vaak in het nieuws in deze tijd. Zijn ze heel leuk? Of misschien ook een beetje gevaarlijk?
-
FluBot Malware verspreidt zich snel
Bezitters van een Android smartphone moeten oppassen voor nieuwe malware: FluBot. De dreiging is serieus en daarom geven we je informatie over wat je kunt doen om te voorkomen dat je er slachtoffer van wordt.
Haal alles uit Ziggo
Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?