Hacking
Bij het woord hacken denken veel mensen gelijk aan het woord inbreken. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Hacken is iets op een manier gebruiken waar het oorspronkelijk niet voor bedoeld is.
Bij het woord hacken denken veel mensen gelijk aan het woord inbreken. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Hacken is iets op een manier gebruiken waar het oorspronkelijk niet voor bedoeld is.
Computerhackers proberen via slimme trucs een computersysteem op een andere manier te gebruiken dan waarmee rekening is gehouden tijdens het ontwerp. Zo kunnen ze toegang krijgen tot gegevens die normaal afgeschermd zijn. Vaak zijn internetcriminelen op zoek naar bijvoorbeeld inloggegevens voor internetbankieren, creditcardgegevens of bedrijfsgevoelige informatie. Deze informatie kunnen ze vervolgens verkopen of misbruiken.
Met de gehackte gegevens kunnen de criminelen vervolgens spullen kopen op je naam. Hebben ze je identiteit gestolen? Dan kunnen ze abonnementen afsluiten op je naam. En met je e-mailgegevens kunnen ze spam verspreiden.
Soms maken ze ook gebruik van de harde schijf van een computer om (tijdelijk) bestanden op te slaan en te delen met anderen. De inhoud daarvan is vaak strafbaar. Op die manier lopen ze zelf geen risico om betrapt te worden.
Computerhacking hoeft niet altijd een ingewikkeld technische handeling te zijn. Een hacker krijgt vaak toegang tot computers door simpelweg het wachtwoord te raden. Of ze doen ze zich voor als iemand anders en vragen naar inloggegevens. Ze bellen dan bijvoorbeeld uit naam van iemands bank of sturen een phishing e-mail die afkomstig lijkt te zijn van iemands bank, Ziggo of een ander bedrijf. Ook maken criminelen vaak gebruik van virussen of spyware die het makkelijker maken om in te breken op een computer.
Is je computer gehackt, dan gaat de internetcrimineel vooral op zoek naar gegevens zoals:
Een gehackte computer kan voor veel problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten dat je computer gehackt is. Hoe herken je een hack? Nou zo:
Net als in je huis wil je ook op je computer geen vreemden aantreffen. Plaats daarom ook een goed slot en alarminstallatie op je laptop of pc.
Ons advies:
Beveilig je laptop of pc, zodat hackers niet zomaar in je computer kunnen komen. Alle internetabonnees krijgen gratis Internetbeveiliging van Ziggo. Dit beschermt je computer tegen gevaren op internet zoals virussen, phishing en spyware.
Geef nooit zomaar je inloggegevens aan iemand. Bedrijven zullen nooit (maar dan ook nooit) om je inloggegevens vragen. Ook je bank, creditcardbedrijf of Ziggo niet. Vraagt iemand uit naam van een bedrijf je om je inloggegevens? Vertrouw het niet en wijs het verzoek af. Neem zelf contact op met het bedrijf. Vaak zal blijken dat het om een phishing e-mail of telefoonscam gaat.
Installeer altijd de laatste updates voor je besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows). Updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht.
Ben je gehackt of heeft iemand een poging tot hacking gedaan? Het is verstandig zo snel mogelijk je e-mailwachtwoord te wijzigen. Dit doe je in Mijn Ziggo.