Poortscans
Via onbeveiligde poortscans op computers proberen internetcriminelen in te breken op computers. Ze gaan op zoek naar persoonlijke informatie zoals inloggegevens, creditcardgegevens en identiteitsgegevens.
Via onbeveiligde poortscans op computers proberen internetcriminelen in te breken op computers. Ze gaan op zoek naar persoonlijke informatie zoals inloggegevens, creditcardgegevens en identiteitsgegevens.
Via de voor- en achterdeur van je woning ga je naar binnen en buiten. In je huis heb je vaak waardevolle en dierbare spullen staan. Om inbrekers geen kans te bieden, zorg je voor een goede beveiliging van je huis.
Bestanden op je computer bieden vaak ook toegang tot waardevolle en dierbare gegevens. En ook je computer heeft toegangsdeuren. Deze deuren heten ‘poorten’. Via deze poorten communiceert de software op je laptop of pc met de buitenwereld. Als alle software dezelfde poort zou gebruiken, zou de doorgang wel erg krap worden. Wachtrijen, ruzies over wie er voorrang heeft. Om dat te voorkomen heeft je computer meerdere poorten. Zo gebruikt je internetbrowser bijvoorbeeld een andere poort dan de poort waar je virusscanner updates over binnen haalt. Op die manier zitten ze elkaar niet in de weg. In totaal gebruikt je computer maar liefst zo’n 65.535 verschillende poorten.
Poorten worden niet alleen gebruikt om informatie naar het internet te versturen, maar ook om informatie te ontvangen. Een niet beveiligde ontvangende poort is de ingang van de internetcrimineel. Via een open poort kan een internetcrimineel namelijk ongemerkt inbreken in een laptop of pc.
Om erachter te komen of er onbeveiligde open poorten zijn, voeren internetcriminelen poortscans uit. Hier gebruiken ze speciale software voor. Heeft de crimineel een open poort gevonden, dan zal hij proberen in te breken in je computer.
Houd poorten die niet gebruikt worden op slot. Gelukkig hoef je niet alle 65.534 poorten handmatig in de gaten te houden. Dit doet een firewall voor je. Een firewall houdt alle poorten in de gaten en zet een poort alleen open als een vertrouwd programma op je computer de poort nodig heeft.
Beveilig je laptop of pc, zodat hackers niet zomaar in je computer kunnen komen. Ook Ziggo wil dat je veilig kan internetten. Alle internetabonnees krijgen daarom gratis Internetbeveiliging van Ziggo. Het beschermt je computer tegen virussen en spyware. Met de virusscanner en firewall worden alle poorten op je computer dag en nacht bewaakt.
Eenmaal in je computer zal de internetcrimineel je computer hacken of een DDoS-aanval uitvoeren op je computer. Hij gaat dan op zoek naar waardevolle gegevens zoals inloggegevens of identiteitsdocumenten. Ook kan hij kwaadaardige software installeren waarmee hij je pc of laptop van een afstand kan overnemen.