Nieuwe opzet UEFA Europa League
Vanaf seizoen 2024/2025 gaat het format van de Europa League flink veranderen. De vernieuwde opzet zorgt voor meer teams, meer wedstrijden en meer spanning. Op deze pagina ontdek je alles wat je moet weten over deze veranderingen.
Zo werkt de nieuwe opzet van de Europa League
De UEFA Europa League kijk je live bij Ziggo Sport
Laatste update: 3 juli 2024
De belangrijkste veranderingen in de vernieuwde Europa League
Het hoofdtoernooi van de UEFA Europa League bestond tot en met het afgelopen seizoen uit een groepsfase gevolgd door een knock-outfase. Tijdens de groepsfase streden 32 clubs om een plek in de volgende ronde. De teams waren verdeeld over acht groepen van vier teams en speelden uit en thuis tegen elkaar. De nummer één van elke groep plaatste zich direct voor de achtste finales, terwijl de nummers twee een tussenronde speelden tegen de afvallers uit de groepsfase van de Champions League. In de nieuwe opzet gaat dit volledig veranderen.
Het aantal deelnemende teams stijgt van 32 naar 36
Een van de grootste veranderingen is de uitbreiding van het aantal deelnemende clubs. In de nieuwe opzet stijgt het aantal teams van 32 naar 36. Dit betekent dat meer clubs een kans krijgen om zich te bewijzen op het Europese podium. Ook worden er meer wedstrijden gespeeld. In plaats van zes wedstrijden in de eerste fase, speelt elk team acht wedstrijden. Ook komt er een extra tussenronde met play-offs voor de knock-outfase.
De introductie van de competitiefase
De traditionele groepsfase met acht groepen van vier teams wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er een enkele competitiefase met alle 36 teams op één ranglijst. Teams spelen acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, vier keer thuis en vier keer uit. Er zullen dus geen dubbele ontmoetingen meer plaatsvinden in de eerste fase van het toernooi. De acht tegenstanders worden bepaald door middel van een loting met potindeling.
Kwalificeren voor de knock-outfase
Ook de manier waarop teams zich kwalificeren voor de knock-outfase is vanaf seizoen 2024/2025 anders. Na de competitiefase gaan er 16 teams door naar de knock-outfase. De top acht teams plaatsen zich automatisch voor de achtste finales. De nummers negen tot en met 24 komen in een play-offronde terecht, waar ze in twee duels strijden om een plek bij de laatste 16. De onderste twaalf clubs en de verliezers van de play-offs zijn direct uitgeschakeld. Dit nieuwe systeem, waarin ieder punt telt, zorgt ervoor dat elk team tot het einde moet blijven presteren om een plek in de knock-outfase te bemachtigen.
Geen vangnet meer
Een andere belangrijke verandering is dat het vangnet van de Conference League verdwijnt voor de afvallers van de Europa League. Ook zijn er geen instromende clubs meer vanuit de Champions League. Waar de afvallers van de groepsfase voorheen nog via een tussenronde in een lagere UEFA competitie konden belanden, is dit in de nieuwe opzet verleden tijd. Als je bent uitgeschakeld, zit het Europese avontuur er voor dat seizoen definitief op. In de voorrondes blijft de mogelijkheid om door te stromen wel bestaan.
De tekst gaat verder onder de banner.
 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet
 50% korting op Internet & TV
Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.
De knock-outfase blijft onveranderd
Vanaf de knock-outfase gaat de Europa League verder zoals we hem nu kennen. Deze fase bestaat uit de achtste finales, kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale. In elke ronde spelen clubs twee keer tegen elkaar, behalve in de finale. Deze wordt beslist in een enkele wedstrijd op een vooraf bepaald neutraal terrein.
Gaan de Champions League en Conference League ook veranderen?
Soortgelijke veranderingen worden doorgevoerd in de UEFA Champions League en de UEFA Conference League. In beide competities stijgt het aantal deelnemende teams ook van 32 naar 36 en wordt de groepsfase vervangen door een competitiefase. In de Champions League spelen teams in deze fase ook acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders. In de Conference League is dit iets minder, namelijk zes wedstrijden tegen zes verschillende tegenstanders.
Meer weten? Lees hier alles over de nieuwe opzet van de Champions League en de nieuwe opzet van de Conference League.
Als sportfan zit je goed bij Ziggo
Krijg je geen genoeg van de UEFA Europa League? Dan hebben we nóg meer sportplezier voor je!