Overslaan en ga naar inhoud
Ajax live kijken

Ajax live kijken

Kijk live wedstrijden en samenvattingen bij Ziggo

De mooiste wedstrijden van Ajax beleef je live bij Ziggo. Volg de dapp’re strijders in Europa bij Ziggo Sport. En kijk de wedstrijden in de Eredivisie met ESPN. 

Ajax in de UEFA Europa League

Alle wedstrijden van Ajax in Europa kijk je vanaf dit seizoen alleen bij Ziggo Sport. Het Europese avontuur onder leiding van nieuwe coach Farioli volg je live bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland. Gratis voor Ziggo klanten op kanaal 14.

Ajax UEFA Europees voetbal
Ajax in de Eredivisie

Ajax in de Eredivisie

Ook in de Eredivisie hoef je bij Ziggo geen moment te missen. Met ESPN Compleet kijk je alle wedstrijden van Ajax live op je tv of waar en wanneer je wilt met de Ziggo GO app. 

Ajax kijk je bij Ziggo

Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 50% korting op Internet & TV

Ziggo en Ajax

Ziggo is de trotse hoofdsponsor van Ajax

Ziggo en Ajax doen een een-tweetje. Want sinds 2015 zijn we de hoofdsponsor van Ajax. En daar zijn we erg trots op! Meer weten over ons partnership? Of gave Ajax-prijzen winnen?

Alleen bij Ziggo
Gratis de mooiste duels uit binnen- en buitenland

Van internationaal topvoetbal tot de mooiste wedstrijden uit de Eredivisie. Met Ziggo Sport én ESPN 1 standaard in je pakket volg je de beste sportwedstrijden uit binnen- en buitenland.

Ziggo Sport. Gratis bij Ziggo

Of je nu op het puntje van je stoel zit voor een panna, ralley of hole-in-one: je beleeft 't allemaal bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland.

UEFA Europees voetbal

Beleef al het UEFA Europees voetbal op 1 plek bij Ziggo Sport. Alleen bij Ziggo gratis op kanaal 14. Standaard in je tv-pakket.

Kijk overal live met Ziggo GO

Kijk al je favoriete sporten waar en wanneer jij wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of pc. Overal in Nederland en in de EU.

Veelgestelde vragen

Over Ajax

Ajax is de meest succesvolle voetbalclub van Nederland. De volledige naam is AFC Ajax en AFC staat voor Amsterdamsche Football Club. De club werd opgericht in 1900 en speelt zijn thuiswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA, een stadion dat plaats biedt aan meer dan 55.000 toeschouwers. Ajax is een van de drie traditionele topclubs in Nederland en speelt in de Eredivisie, de hoogste voetbalcompetitie van het land. De club staat bekend om zijn aanvallende speelstijl, trouwe fanbase en sterke jeugdopleiding die door de jaren heen vele grote voetballers heeft grootgebracht. Denk aan spelers als Johan Cruijff, Marco van Basten en Wesley Sneijder.

De geschiedenis van Ajax

AFC Ajax werd opgericht op 18 maart 1900 door een groepje vrienden in een café in het centrum van Amsterdam. Sindsdien heeft de club een rijke en indrukwekkende geschiedenis opgebouwd. 

In 1917 won Ajax zijn eerste belangrijke prijs, de KNVB Beker. Een jaar later, in 1918, werd de club voor het eerst landskampioen. De Amsterdammers wonnen in 1962 hun eerste internationale trofee, de International Football Cup, de voorganger van de Intertoto Cup. Dit was een Europees voetbaltoernooi dat later, in 2009, samen met de UEFA Cup werd samengevoegd tot een nieuwe competitie, de UEFA Europa League.

Het echte succes van de Ajacieden begon halverwege de jaren '60 onder leiding van legendarische trainer Rinus Michels. Michels introduceerde het 'totaalvoetbal', een revolutionaire speelstijl waarin elke speler zowel aanvallend als verdedigend opereerde. In deze periode werd Ajax drie keer op rij landskampioen en wonnen ze één keer de KNVB Beker. 

De jaren '70 werden gekenmerkt door absolute dominantie in Europa. Met spelers als Johan Cruijff, Piet Keizer en Johan Neeskens won Ajax van 1971 tot 1973 drie keer op rij de Europacup I, de voorloper van de UEFA Champions League. In 1972 won Ajax zelfs de Eredivisie, de KNVB beker én de Europacup I. Hiermee is Ajax een van de weinige clubs in Europa die de zogenaamde ‘treble’ heeft behaald: het winnen van de nationale competitie, de nationale beker en de hoogste internationale beker in één seizoen. Maar hier bleef het niet bij, in 1972 wonnen ze namelijk ook nog de UEFA Super Cup en de Wereldbeker voor clubteams. Dit maakt Ajax, samen met Manchester United, FC Barcelona en Bayern München een van de vier clubs in de geschiedenis die erin slaagden om de continentale treble en de Wereldbeker te winnen in hetzelfde seizoen. Het team uit die periode wordt daarom nog steeds beschouwd als een van de beste clubteams aller tijden.

In de jaren '90 beleefde Ajax opnieuw een gouden periode. Onder leiding van Louis van Gaal en met sterren als Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Edwin van der Sar won Ajax in 1995 naast de Eredivisie ook de Champions League, door in de finale AC Milan te verslaan. Dit succes werd gevolgd door later dat jaar voor de tweede keer de Wereldbeker voor clubteams te winnen.

Ajax in Nederland

Ajax behoort samen met PSV en Feyenoord tot de drie traditionele topclubs van Nederland en speelt sinds de oprichting van de Eredivisie in 1956, onafgebroken in deze hoogste voetbalcompetitie. Ajax was niet alleen de allereerste winnaar van de Eredivisie, maar ook de club die met 36 titels het landskampioenschap het vaakst heeft gewonnen. 

Ook speelt Ajax ieder jaar in de KNVB Beker, het nationale bekertoernooi. Ajax wist de finale van dit knock-out toernooi maar liefst 28 keer te behalen en won deze 20 keer. Daarmee is Ajax ook in deze competitie de recordhouder met de meeste overwinningen.

Naast de 36 landstitels en 20 KNVB Bekers, heeft de club ook negen Johan Cruijff Schalen in de prijzenkast staan voor het winnen van de wedstrijd tussen de bekerwinnaar en de landskampioen. Ajax is door deze titels de meest succesvolle voetbalclub van Nederland.

Ajax in Europa

Ook op Europees niveau heeft Ajax een grote reputatie opgebouwd. Met vier Champions League-titels behoort Ajax tot de elite van het Europese voetbal. Slechts vijf clubs wisten het toernooi vaker te winnen. 

In totaal heeft Ajax elf keer een Europese finale bereikt, waarvan de club er zeven wist te winnen. Naast de vier Champions League-titels, won Ajax één keer de International Football Cup, één keer de Europacup II en één keer de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League. 

Daarnaast wonnen de Ajacieden drie keer de UEFA Super Cup. Dit is de jaarlijkse wedstrijd tussen de winnaars van de Champions League en de Europa League. Ajax is hiermee een van de weinige clubs die erin is geslaagd om alle drie de UEFA-hoofdcompetities te winnen: de UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Super Cup.

De jeugdopleiding van Ajax

Ajax staat wereldwijd bekend om de uitstekende jeugdopleiding, ook wel bekend als ‘De Toekomst’. Deze opleiding heeft vele talenten voortgebracht die later uitgroeiden tot wereldsterren. De filosofie van Ajax draait om het ontwikkelen van technische, tactische en mentale vaardigheden vanaf jonge leeftijd. Spelers als Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Christian Eriksen, Daley Blind en Matthijs de Ligt zijn allemaal producten van de jeugdopleiding van Ajax. De opleiding is een belangrijke pijler onder het succes van de club en blijft jaarlijks nieuwe talenten leveren aan het eerste elftal.

Over de trainer van Ajax

Francesco Farioli is de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De 35-jarige Italiaan tekende in mei 2024 een contract van drie jaar en is daarmee de 70e coach in de geschiedenis van de Amsterdamse club. 

Farioli is een jonge, maar zeer ambitieuze voetbaltrainer die bekend staat om zijn tactische kennis en moderne benadering van het spel. Hoewel hij pas drie jaar actief is als hoofdtrainer, heeft Farioli al indruk gemaakt in het Europese voetbal met zijn vermogen om jong talent te ontwikkelen en teams aantrekkelijk en effectief te laten voetballen. Na zijn debuut als hoofdtrainer bij het Turkse Fatih Karagümrük en een succesvolle periode bij Alanyaspor, leidde hij OGC Nice vorig seizoen naar een sterke vijfde plaats in de Franse Ligue 1. Onder zijn leiding kreeg het team slechts 29 doelpunten tegen, het minste van de hele competitie.

Farioli's achtergrond maakt hem een unieke verschijning in de voetbalwereld. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Florence en schreef zijn scriptie over de esthetiek van het spel en de rol van de doelman. Hij ziet voetbal als meer dan een spel, maar een weerspiegeling van het leven zelf. Deze filosofische kijk wil hij nu bij Ajax toepassen door terug te gaan naar de basis en met een vernieuwde, positieve energie te werken aan de toekomst. 

De aanstelling van Farioli komt op een cruciaal moment voor Ajax, dat na enkele moeilijke seizoenen op zoek is naar stabiliteit en succes. De Italiaanse trainer wordt beschouwd als een visionair, iemand die zowel een aanvallende speelstijl kan implementeren als de mentale weerbaarheid van het team kan versterken. Zijn komst wordt gezien als een belangrijke stap in de heropbouw van Ajax. Met zijn focus op jeugdontwikkeling, een kernwaarde van de club, hoopt Farioli niet alleen de prestaties op korte termijn te verbeteren, maar ook een solide basis te leggen voor de toekomst.

Met Farioli aan het roer heeft Ajax voor het eerst sinds 1998 weer een buitenlandse hoofdtrainer. Bovendien is hij de allereerste Italiaan die aan het roer staat bij Ajax. Zijn doel is helder: de club terugbrengen naar de top met een speelstijl en mentaliteit die de club weer laat uitblinken zoals het hoort.

De huidige selectie van Ajax

Keepers

Naam # Leeftijd Nationaliteit

Jay Gorter

12

24

Nederland

Remko Pasveer

22

40

Nederland

Diant Ramaj

40

22

Duitsland

Verdedigers

Naam # Leeftijd Nationaliteit
Devyne Rensch 2 21 Nederland
Anton Gaaei 3 21 Denemarken
Jorrel Hato 4 18 Nederland
Owen Wijndal 5 24 Nederland
Ahmetcan Kaplan 13 21 Turkije
Youri Baas 15 21 Nederland
Daniele Rugani 26 30 Italië
Gastón Ávila 30 22 Argentinië
Josip Šutalo 37 24 Kroatië

Middenvelders

Naam # Leeftijd Nationaliteit
Jordan Henderson 6 34 Engeland
Kenneth Taylor 8 22 Nederland
Sivert Heggheim Mannsverk 16 22 Noorwegen
Branco van den Boomen 21 29 Nederland
Kian Fitz-Jim 28 21 Nederland
Benjamin Tahirović 33 21 Bosnië en Herzegovina
Kristian Hlynsson 38 20 IJsland

Aanvallers

Naam # Leeftijd Nationaliteit
Brian Brobbey 9 22 Nederland
Chuba Akpom 10 28 Engeland
Carlos Forbs 11 20 Portugal
Julian Rijkhoff 19 19 Nederland
Bertrand Traoré 20 28 Burkina Faso
Steven Berghuis 23 32 Nederland
Wout Weghorst 25 32 Nederland
Amourricho van Axel Dongen 27 19 Nederland
Christian Rasmussen 29 21 Denemarken
Mika Godts 39 19 België
Jaydon Banel 49 19 Nederland

Over de trainer van Ajax

Alle Europese wedstrijden van Ajax zijn vanaf dit seizoen alleen te zien bij Ziggo Sport. Ben je klant van Ziggo? Dan kijk je alle wedstrijden gewoon op je tv op kanaal 14, gratis in je tv-pakket. Geen Ziggo? Dan stream je de wedstrijden met Ziggo Sport Free via de Ziggo GO app.

Ontdek hoe jij kunt kijken

Benieuwd wanneer Ajax weer in actie komt? Bekijk hier het uitzendschema voor de UEFA Europa League of check hier het speelschema van de Eredivisie

Op Europese speelavonden zie je wedstrijden van Ajax bij Ziggo Sport (bij Ziggo gratis op kanaal 14), de kanalen van het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal en Ziggo Sport Free. 

Benieuwd op welk kanaal van ESPN Ajax in de Eredivisie is te zien? Bekijk dan hier het Eredivisie speelschema

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.