Overslaan en ga naar inhoud
AZ live kijken

AZ live kijken

Kijk live wedstrijden en samenvattingen bij Ziggo

Beleef de mooiste wedstrijden van AZ live bij Ziggo. Volg de Alkmaarders in Europa op Ziggo Sport. En kijk de wedstrijden in de Eredivisie met ESPN. 

AZ in de UEFA Europa League

Alle wedstrijden van AZ in Europa kijk je vanaf dit seizoen alleen bij Ziggo Sport. Beleef alle wedstrijden van AZ in de UEFA Europa League live op kanaal 14. Gratis voor Ziggo klanten.

AZ UEFA Europees voetbal
AZ Alkmaar Eredivisie

AZ in de Eredivisie

Alle Eredivisie wedstrijden van AZ kijk je bij Ziggo met ESPN Compleet. Volg de Alkmaarders live op je tv of kijk waar en wanneer je wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of laptop.

AZ kijk je bij Ziggo

Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 50% korting op Internet & TV

Alleen bij Ziggo
Gratis de mooiste duels uit binnen- en buitenland

Van internationaal topvoetbal tot de mooiste wedstrijden uit de Eredivisie. Met Ziggo Sport én ESPN 1 standaard in je pakket volg je de beste sportwedstrijden uit binnen- en buitenland.

Ziggo Sport. Gratis bij Ziggo

Of je nu op het puntje van je stoel zit voor een panna, ralley of hole-in-one: je beleeft 't allemaal bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland.

UEFA Europees voetbal

Beleef al het UEFA Europees voetbal op 1 plek bij Ziggo Sport. Alleen bij Ziggo gratis op kanaal 14. Standaard in je tv-pakket.

Kijk overal live met Ziggo GO

Kijk al je favoriete sporten waar en wanneer jij wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of pc. Overal in Nederland en in de EU.

Veelgestelde vragen

Over AZ

AZ, voluit Alkmaar Zaanstreek, is een Nederlandse profvoetbalclub. De club werd in 1967 opgericht na een fusie tussen de clubs Alkmaar '54 en FC Zaanstreek. Sindsdien heeft AZ zich ontwikkeld tot een prominente club in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie, de Eredivisie.

De thuisbasis van AZ is het AFAS Stadion in Alkmaar en biedt plaats aan ruim 19.000 toeschouwers. De club staat bekend om zijn sterke jeugdopleiding die regelmatig jonge talenten voortbrengt. AZ legt veel nadruk op technische vaardigheden, tactisch inzicht en mentale weerbaarheid, wat resulteert in een constante stroom van talenten naar het eerste elftal. Daar ontwikkelen spelers zich en stromen ze soms door naar grotere competities. Spelers als Phillip Cocu, Ron Vlaar, Khalid Boulahrouz en Teun Koopmeiners zijn voorbeelden van talenten die zijn doorgebroken vanuit de jeugdopleiding van AZ.

De geschiedenis van AZ

AZ heeft een relatief jonge maar indrukwekkende geschiedenis. De club werd opgericht in 1967, maar de wortels van de club gaan nog iets verder terug. Alkmaar '54, opgericht in 1954, speelde de allereerste profwedstrijd van Nederland op 14 augustus van dat jaar. De club won deze wedstrijd met 3-0 van Venlo. FC Zaanstreek werd tien jaar later opgericht en begon in de tweede divisie. Na twee seizoenen promoveerde de club naar de Eerste Divisie. Op 10 mei 1967 besloten de twee Noord-Hollandse clubs samen verder te gaan onder de naam AZ'67, een combinatie van beide clubnamen en het oprichtingsjaar. In 1986 werd de naam veranderd naar het huidige AZ. 

Vanaf het begin stond AZ bekend om zijn ambitie en gedurfde speelstijl. In de jaren ‘70 klom de club richting de top van het Nederlandse voetbal en tussen 1975 en 1980 eindigden de Alkmaarders steevast in de top vijf van de Eredivisie. In 1978 won AZ zijn eerste grote prijs door Ajax in de finale van de KNVB Beker met 1-0 te verslaan. 

Het succesvolste jaar van de club was in 1981, toen AZ de dubbel pakte. De Alkmaarders wonnen dit seizoen voor het eerst het landskampioenschap en veroverden de KNVB Beker. Ook op Europees niveau was AZ dat jaar nagenoeg onaantastbaar. De Alkmaarders bereikten de finale van de UEFA Cup, de voorloper van de UEFA Europa League. In de finale, die toen nog over twee wedstrijden werd gespeeld, trof AZ het Engelse Ipswich Town. Tijdens de uitwedstrijd in Engeland verloren de Alkmaarders met 3-0. Omdat AZ de tweede wedstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam met 4-2 won, werd het verlies in Engeland net niet goed gemaakt en greep de club naast een Europese titel.

In de jaren daarna begon AZ langzaamaan in te zakken, met als dieptepunt de degradatie naar de Eerste Divisie in 1989. Na een periode van wisselvalligheid in de jaren '90, maakte AZ in de jaren 2000 weer een opmars. Onder leiding van coach Co Adriaanse werd AZ in 2005 derde in de Eredivisie en bereikte de club de halve finale van de UEFA Cup, waarin het nipt verloor van Sporting Lissabon. 

Het seizoen 2008-2009 was een van de meest memorabele in de geschiedenis van AZ. Onder leiding van trainer Louis van Gaal werd de club voor de tweede keer landskampioen, met slechts één nederlaag in het hele seizoen. Dit was een nieuw hoogtepunt in de historie van de club.

AZ in Nederland

AZ speelt sinds 1998 onafgebroken in de Eredivisie. De club eindigt regelmatig in de top vijf en is vaak een geduchte concurrent voor clubs als Ajax, PSV, en Feyenoord. Met een modern beleid en een sterke focus op jeugdontwikkeling en scouting, heeft AZ zich ontwikkeld tot een stabiele en ambitieuze club in het Nederlandse voetbal.

AZ heeft twee landskampioenschappen en vier KNVB Bekers gewonnen. Daarnaast heeft de club één Johan Cruijff Schaal in de prijzenkast staan, na in 2009 Heerenveen te verslaan in de jaarlijkse wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.
 
Voor de doorbraak als stabiele Eredivisieclub in de meest recente jaren, speelde AZ even in de Eerste Divisie (nu de Keuken Kampioen Divisie), de op een na hoogste voetbalcompetitie van Nederland. In totaal kwam de club elf seizoenen uit in de Eerste Divisie. In 1996 werd AZ kampioen, waarna de club promoveerde naar de Eredivisie. Dit was van korte duur, want AZ degradeerde weer. In 1998 won AZ opnieuw het kampioenschap van de Eerste Divisie, wat wederom leidde tot promotie naar het hoogste niveau. Sindsdien is de club niet meer gedegradeerd.

AZ in Europa

Ook op Europees niveau heeft AZ door de jaren heen een solide reputatie opgebouwd. De club speelt regelmatig in de Europa League, maar heeft ook meerdere keren deelgenomen aan de Champions League en de Conference League. In totaal heeft AZ zich 22 keer gekwalificeerd voor Europees voetbal.

Enkele hoogtepunten waren het bereiken van de UEFA Cup-finale in 1981 en de halve finale van de Europa League in 2005. AZ haalde daarnaast ook drie keer de kwartfinale van de Europa League, waarvan de laatste keer in 2014.  

AZ staat bekend om zijn vermogen om met beperkte middelen goed te presteren tegen grote Europese clubs. Deze veerkracht en doorzettingsvermogen maken AZ een underdog in Europa.

Over de trainer van AZ

Maarten Martens is de hoofdtrainer van AZ. Hij is de opvolger van Pascal Jansen, die in januari 2024 werd ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten. De Belgische oud-voetballer Martens keert zo als trainer terug naar de club waar hij tussen 2006 en 2014 als speler uitblonk. 

Martens begon zijn trainerscarrière in 2016 als jeugdtrainer bij Club Brugge. In 2021 maakte hij de overstap naar Alkmaar, waar hij trainer van Jong AZ werd. In 2023 vervulde hij de rol van assistent-trainer van het eerste elftal naast Pascal Jansen.

Met het aanstellen van Martens als nieuwe hoofdtrainer, kiest AZ opnieuw voor iemand met een sterke connectie met de club. Door zijn verleden als speler en zijn ervaring als trainer bij AZ, kent hij de club als geen ander. 

Martens staat bekend om zijn tactische inzicht en zijn vermogen om jonge spelers te ontwikkelen. Zijn speelstijl legt veel nadruk op balbezit en aanvallend voetbal, wat goed past bij de ambities van AZ om zowel in de Eredivisie als in Europese competities weer een prominente rol te spelen. Onder zijn leiding hoopt AZ verder te bouwen aan de successen van de afgelopen jaren.

De huidige selectie van AZ

Keepers

Naam # Geboortedatum Nationaliteit
Rome-Jayden Owuso-Oduro 1 2 juli 2004 Nederland
Hobie Verhulst 12 2 april 1993 Nederland
Sem Westerveld 13 18 juli 2002 Nederland
Daniel Deen 31 13 februari 2003 Nederland
Jeroen Zoet 41 6 januari 1991 Nederland

Verdedigers

Naam # Geboortedatum Nationaliteit
Wouter Goes 3 10 juni 2004 Nederland
Bruno Martins Indi 4 8 februari 1992 Nederland
Alexandre Penetra 5 9 september 2001 Portugal
Seiya Maikuma 16 16 oktober 1997 Japan
David Wolfe 18 23 april 2002 Noorwegen
Maxim Dekker 22 21 april 2004 Nederland
Riechedly Bazoer 25 12 oktober 1996 Nederland
Denso Kasius 30 6 oktober 2002 Nederland
Mees De Wit 34 17 april 1998 Nederland

Middenvelders

Naam # Geboortedatum Nationaliteit
Peer Koopmeiners 6 4 mei 2000 Nederland
Jordy Clasie 8 27 juni 1991 Nederland
Sven Mijnans 10 9 maart 2000 Nederland
Kristijan Belic 14 25 maart 2001 Servië
Lewis Schouten 24 4 februari 2004 Nederland
Kees Smit 26 21 januari 2006 Nederland
Zico Buurmeester 27 7 juni 2002 Nederland
Dave Kwakman 33 7 augustus 2004 Nederland

Aanvallers

Naam # Geboortedatum Nationaliteit
Ruben Van Bommel 7 3 augustus 2004 Nederland
Troy Parrott 9 4 februari 2002 Ierland
Sadiq Ibrahim 11 7 mei 2000 Ghana
Jayden Addai 17 26 augustus 2005 Nederland
Ernest Poku 21 28 januari 2004 Nederland
Mayckel Lahdo 23 30 december 2002 Zweden
Lequincio Zeefuik 28 26 november 2004 Nederland
Mexx Meerdink 35 24 juli 2003 Nederland

Als klant van Ziggo kijk je de Europese wedstrijden van AZ bij Ziggo Sport. Gewoon op je tv op kanaal 14. Heb je geen Ziggo? Dan stream je gratis de wedstrijden met Ziggo Sport Free.

Ontdek hier hoe jij kunt kijken

Benieuwd wanneer AZ weer in actie komt? Bekijk hier het uitzendschema voor de UEFA Europa League of check hier het speelschema van de Eredivisie

Op Europese speelavonden kijk je AZ op Ziggo Sport (bij Ziggo op kanaal 14) en de kanalen van het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Heb je geen Ziggo? Dan stream je de wedstrijden met Ziggo Sport Free.

Benieuwd wanneer AZ in de Eredivisie in actie komt? Bekijk dan hier het speelschema

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.